Життя-це цінність!

                                                 Життя   це можливість.  Скорис­тайся нею.

Життя - це краса. Замилуйся нею.

Життя - це мрія. Здійсни її.

 Життя - це виклик. Прийми його.

 Життя - це борг твій сущий. Ви­конай його.

 Життя - це багатство. Не розтринькуй його!

 Життя - це спадок. Бережи його.

 Життя - це любов. Насолодись нею сповна!

Життя - це пісня. Доспівай її до кінця.

 Життя - це боротьба. Стань борцем.

 Життя - безодня незнаного. Ступи в неї без страху.

 Життя - удача. Шукай цю мить!

 Життя таке прекрасне - не загуби його

Що для кожного з нас найдорожче? Звичайно, є чимало цінностей, але найголовніша – це життя. Його не стане – і все втратить сенс.

Яким воно має бути, як необхідно поводитися, щоб життя було цікавим і змістовним, багатим на великі події і добрі вчинки? Для чого людина приходить у цей світ? Вона приходить для добра. Творити добро в міру своїх обдарувань і здібностей повинен кожний, адже це високе покликання людини. А кожна людина – це неповторна особистість, яка має свої відчуття, бачення подій, власне життя. Тому в кожного воно складається по-різному.

Роль нас самих в житті дуже велика. Наше майбутнє багато в чому залежить від власного вибору і поведінки сьогодні. Тому, завдання дорослих – вміти вислухати, зрозуміти та допомогти дітям у виборі достойного життєвого напрямку.

Цінність людського життя - людське життя - це непоправний ресурс і має дійсно величезну потенційну цінність. Але цінність ресурсу сама по собі ще нічого не означає.

В якості метафори, візьмемо, наприклад алмаз - цінний, дорогий камінь, але сам по собі він не дуже привабливий: це просто шматочок скелі, прекрасний, але поки безглуздий. Це пізніше, коли алмаз в руках майстра, засяє, виблискуючи і переливаючись своїми блискучими гранями, відбиваючи сонячні промені  і буде приковувати своєю красою погляди і дарувати радість.

Так само і життя людини: якщо вона, уважний майстер, добротно і красиво проживає своє життя, піклуючись про те, щоб і поруч з ним були такі ж сильні життя - його життя стає шедевром, його головним і великим творінням. Якщо ж людина криво і навскіс складає цеглу аби як, використовує все, що потрапило під руку, не піклується про міцність фундаменту і надійність стін, з одного боку будує, з іншого руйнує, та ще й іншим заважає будувати - його життя виявляється не більше, ніж купою цегли повалених разом.

І в першому випадку на місці прожитого життя виявився Храм, а в другому випадку - брудна звалище.

Якщо життя проведена даремно, в нікуди, в п'янки і порожні балачки про красиві речі - цінність такого життя у результаті виявляється низькою, хоча ресурс сам по собі був дуже великим.



ВПРАВА ЦІННІСТЬ І СЕНС ЖИТТЯ

 Мета: представлення цінності життя. Можливість відкриття сенсу і мети життя.
Група: довільна.
Вік: будь-хто.
Час: 1:00.
Матеріали: Олівці, аркуші чистого паперу, фломастери, шпильки, листи опитування.
Хід занять:
1. Ведучий просить учасників намалювати дерево. Пояснює, що справа не в художньому виконанні, а в зображенні якогось символу - в цьому випадку їм буде дерево, яке символізує конкретного учасника. Час проведення - 10 хвилин.
2. Ведучий роздає аркуші опитування і звертається з проханням заповнити їх (10-15 хвилин).
3. Кожен з учасників розповідає про свій дереві, використовуючи свої записи з опитувального листа.
4. Учасники приколюють символи своїх дерев до одягу і прогулюються по приміщенню, більш близько знайомлячись з іншими символами.

 Ті з них, хто знайде собі партнера для бесіди, об'єднуються в невеликі групи і обговорюють, що їм дало цю вправу. Наприклад, яким чином спостереження, зроблені відносно дерева, можна віднести до свого життя, що могли б виправити у своєму житті для того, щоб «приносити більше плодів», як для себе знайти сенс життя?

Опитувальний лист
Цінність і сенс життя
Яке це дерево?
З чого складається кожне дерево?
Чого в ньому бракує?
Що це дерево дає іншим?
Що можна зробити для того, щоб моє дерево приносило ще більше плодів?
Що потрібно зробити для того, щоб дерево не пропало, а навпаки, підтримувати його?

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Практикум стійкості