«Не смійся з мене:просвітницько-профілактична програма тренінгових занять»

Про проблему булінгу почали говорити уголос зовсім нещодавно. Однак, саме це явище, що характеризується небажаною агресивною поведінкою дітей шкільного віку, не є чимось новим.
Минулоріч, дитячий фонд ООН – UNICEF провів дослідження в Україні серед дітей 11-17 років, яке продемонструвало зовсім невтішні результати. Тільки вдумайтесь, 67% українських дітей стикалися з проблемою булінгу протягом останніх 3 місяців, 24% дітей стали жертвами булінгу. Але найсумніший показник – кількість тих дітей, які нікому не розповідали про знущання над ними, який склав 48%.
Тому в 5 класі було розпочато роботу за просвітницько-профілактичною програмою тренінгових занять «Не смійся з мене». Дякую Третинніковій Людмилі Андріївні за презентацію програми під час курсів підвищення кваліфікації для практичних психологів, соціальних педагогів та учителів психології ЗОШ, ПТНЗ, ПНЗ, МНВК.
У процесі тренінгових занять, діти набувають таких умінь:
– доречне вираження почуттів;
– увага, співчуття і співпраця;
– творче вирішення конфліктних ситуацій;
– усвідомлення і прийняття відмінностей.
Вправи, запропоновані у навчально-методичному посібнику, мають на меті підвищити рівень самосвідомості дітей, навчити їх вільно виражати почуття, встановлювати зв’язок із власним внутрішнім «я» та одне з одним, надати педагогу важливі знаряддя для формування необхідних навичок.
Окрім цього, подані вправи допоможуть надихнути дітей створення небайдужого, толерантного середовища.
Перше заняття з тематичного блоку «Вираження почуттів» мало назву «Надірване серце». На учнів найбільше справила враження вправа «Надірване серце» та перегляд відеофільму «Не смійся з мене», який викликав у учнів несподівані емоції.




Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Практикум стійкості