Поради батькам щодо профілактики депресії у підлітків

Підлітковий вік – пора активного розвитку та внутрішніх конфліктів, бажання самостійності та страху перед відповідальністю, розробки стратегій взаємодії з оточуючими та пошуку власного «Я». Цей віковий період пов’язаний з мріями про майбутнє, постановкою власних цілей, реорганізацією структури взаємин з однолітками, вчителями, батьками. З іншого боку, саме підлітковий вік є періодом особливої вразливості, коли, стикаючись з життєвими труднощами, людина може втратити віру в себе, впасти у відчай та відмовитись від будь-якої взаємодії з навколишнім світом. Все це може бути ознаками підліткової депресії. Насправді, депресія – це надзвичайно поширене порушення. За даними ВООЗ від 15 до 20 відсотків усіх людей хоч раз у житті мали депресивний епізод. Алгоритм подолання депресії є досить чітким і послідовним, але, якщо його не дотримуватись, можна завдати суттєвої шкоди здоров’ю людини та загострити ті проблеми, які вона намагається подолати. Тож задача кожного психолога, який працює з підлітками – це, по-перше, вміти діагностувати депресію, а по-друге, знати, як надати першу психологічну допомогу при депресії, або ж до яких фахівців скерувати людину з цією проблемою.

Що треба знати про депресію: це поширене психічне захворювання;може мати летальні наслідки;має високий ризик рецидивів;часто не виявляється;часто неналежно лікується.

Чому виникає депресія? Чому виникає лісова пожежа? Пропонуємо порівняти ці два, на перший погляд, не сумісні поняття: 

Розлади, що можуть супроводжувати депресію: дистимія – цемхронічні депресивні настрої, що не досягають ступеня вираженої депресії під час маніакально-депресивному психозі. Характерними є: постійна втома, відчуття внутрішнього дискомфорту, похмурі думки, поганий сон;зловживання психоактивними речовинами;соціальна фобія;генералізований тривожний розлад;панічний розлад.

Депресію у підлітків можна діагностувати за такими критеріями:щонаи?менше 2 тижні більшу частину дня у людини спостерігаються щонаи?менше 5 з 9 симптомів;симптоми не спричинені вживанням хімічних речовин чи іншим соматичним чи психічним розладом;симптоми спричиняють значущий дистрес та/або погіршення функціонування.

Тож якими є симптоми депресії:пригнічении? настрій,ангедонія,психомоторне сповільнення або ажитація;зменшення рівня енергіі?;негативне, песимістичне мислення;небажання жити;порушення пам'яті та уваги;порушення сну;порушення апетиту;типові для депресії думки та способи поведінки.

Алгоритм роботи з підлітковою депресією: провести з людиною психологічну просвіту;навчити її дистанціюватись від думок;сповнити життя людини поведінковими активностями;допомогти їй розв'язувати проблеми, що накопичились за час депресії.визначити цінності людини, відповідно до них сформулювати цілі та запланувати їх досягненняпрацювати над подоланням проблем у міжособистісній взаємодіїдопомогти людині сформувати навички самодопомоги та попередження рецидивів.


У профілактиці депресій у підлітків важливу роль відіграють батьки. Люди повинні пам’ятати, що за будь-яку суїцидальну поведінку дитини у відповіді в першу чергу дорослі, що вчасно не помітили зміни, що відбуваються з дитиною і не прийняли відповідних заходів задля її попередження:

  • Необхідно постійно розмовляти з дитиною, задавати їй питання про її стан, вести бесіди про майбутнє, будувати плани. Потрібно «вселити» в дитину оптимістичний настрій, впевненість, показати, що вона здатна досягати поставлених цілей. Не звинувачувати її у «вічно незадоволеному вигляді» і «буркотливості», краще показати їй позитивні сторони і ресурси її особистості. Не треба порівнювати її з іншими дітьми – більш успішними, бадьорими, добродушними. Ці порівняння погіршать і без того низьку самооцінку підлітка. Можна порівнювати тільки підлітка-сьогоднішнього з підлітком-вчорашнім, і налаштувати на позитивний образ підлітка-завтрашнього.

  • Кожен день необхідно дізнаватись про щось нове, робіть те, що ніколи раніше не робили. Вносіть позитивну різноманітність в повсякденне життя своєї дитини.

  • Підліток повинен дотримуватися режиму дня. Необхідно простежити за тим, щоб він добре висипався, нормально харчувався, достатньо часу перебував на свіжому повітрі, займався рухливими видами спорту. Депресія – психофізіологічний стан. Необхідно підтримувати фізичний стан підлітка в цей період.

  • До всіх натяків на суїцид слід ставитися з усією серйозністю. Якщо не зважаючи на всі вживаємі Вами заходи, Ви помічаєте, що проблема ісує, зверніться за консультацією до фахівця (психолога або психотерапевта).

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Практикум стійкості