Не мовчи – розкажи! Психологічна допомога

11 липня Верховна рада України ухвалила закон номер 6449, який має на меті посилити покарання для тих, хто вчинив злочини щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості. 

Цей закон ще суттєво недопрацьований, але безперечно це один із приводів поговорити на тему домагань і насилля.

Досить часто насильник звинувачує жертву в зґвалтуванні. Це маніпуляція! У жодному разі не вважайте себе винними. Це провина кривдника і крапка!

Після сексуального насильства жінки відчувають душевну порожнечу, огиду до свого тіла, страх перед чоловіками, втрачають сон, відмовляються від їжі тощо. Відновитися після сексуального знущання важко, але можливо.

Ось що ви можете зробити, щоб допомогти самим собі:

  1. Говорити. В жодному різі не потрібно мовчати про те що сталося. Звертайтеся до поліції, ідіть в лікарню, поділіться з близькою людиною, якій ви довіряєте. Замовчування проблеми через почуття сорому та провини – це головна помилка людини, щодо якої вчинили насильство. Адже злочинець лишається безкарним і може продовжувати нести загрозу вам або комусь іншому.
  2. Подбати про свій психічний стан. Розберіться у своїх почуттях: що саме ви відчуваєте? Гнів, агресія, страх, сором, провина – це широкий спектр емоцій, які відчувають жертви сексуального насильства. І це в даній ситуації є нормою. Зверніться за допомогою до психолога, не намагайтеся впоратися самостійно. Не бійтеся, що вас будуть засуджуватися – це неможливо, адже ви не винні у зґвалтуванні.
  3. В безпечному місці поряд з рідними людьми намагайтеся переключити свою увагу на хобі, прогулянки, перегляд фільмів, роботу тощо. Головне – не дозволяйте собі постійно прокручувати страшні події в голові.

Як правильно поводитися з жертвами зґвалтування?

  • Уважно слухайте і не перебивайте.
  • Повірте їм – люди вкрай рідко обманюють про зґвалтування.
  • В жодному разі не звинувачуйте, знайте, що вини жертви в зґвалтуванні немає.
  • Не ігноруйте бажання жертви поговорити. Уявіть, як важко їм наважитися на розмову.
  • У той же час, не наполягайте на розмові – поважайте кордони жертви. Не варто тиснути на людину.
  • Віднесіться з розумінням до психологічного стану та поведінки людини, адже кожен переживає зґвалтування по-своєму.
  • В жодному разі без згоди жертви не розповідайте про зґвалтування іншим людям, навіть рідним.

Куди звертатися по допомогу, якщо вас зґвалтували:

  • Обов’язково – у поліцію за номером 102, а якщо вам потрібна медична допомога, то у «швидку» за номером 103.
  • Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території і не маєте змоги звернутися до поліції, повідомте про злочин в Офіс Генерального прокурора за номером: 096 755 02 40 (Viber, WhatsApp, Telegram, Signal) або на імейл: conflict2022.ua@gmail.com (зазначте ПІБ і засоби зв’язку з вами).
  • Щоб отримати безкоштовну конфіденційну допомогу психолога або психотерапевта, потрібно лише коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті tellme.com.ua.

Якщо ви зазнали зґвалтування, пам’ятайте, що найгірше вже позаду! Життя триватиме й надалі, і ви ще зможете відчути себе щасливими. Сьогодні ж слід знайти в собі сили для відновлення.

Бережіть себе!

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Практикум стійкості