Арт-терапія в індивідуальній роботі з учнями


Арт-терапія є найпотужнішим прийомом в психології, який спрямований на виявлення, усвідомлення та шляхи боротьби з серйозними «дорослими» проблемами в дитячому віці.
Для професійного практикуючого психолога це є нормою виявити проблеми по малюнку дитини, найчастіше вони полягають у прояві страху, гніву, агресії, замкнутості, невпевненості у своїх силах. В силу свого віку або певних особливостей учні не можуть пояснити те, що відбувається в його душі, поділитися своїми почуттями, розповісти про тривоги і переживання. Про ці почуття будуть свідчити колірна гамма, характер і спрямованість ліній, композиція та інші особливості.
Наприклад, звичайний традиційний спосіб малювання передає все асоціаціями і символами. Почуття «любов» часто малюють червоним кольором у вигляді серця. У той час як в правопівкулевому малюванні це почуття виражається зовсім інакше, тут немає символів, які закладені у пам’яті людини.
Правопівкульне малювання як прийом арт-терапії дозволяє:
  • виявити індивідуальність;
  • реалізувати свої творчі здібності;
  • самовиражатися через малюнок;
  • отримати задоволення від процесу, поліпшити настрій, зарядитися позитивом;
  • боротися зі стресами, проблемами, що накопичилися, душевними переживаннями;
  • повірити у свій успіх, свої сили і можливості, стерши думку про себе «я не здатний, не можу»;
  • позбутися від комплексів;
  • досягти гармонії внутрішнього стану.
  • Арт-терапія є  ефективним способом роботи з підсвідомістю людини в будь-якому віці. Завдяки такій терапії можна виявити приховані проблеми і вирішити очевидні.
          На індивідуальних заняттях з учнями малювали за допомогою базових прийомів правопівкулевих живих малюнків. Вийшло в них досить гарно, емоції просто зашкалювали і вони були задоволені своєю роботою. І як психолог дуже радію успіхам дітей, маленькими кроками ми йдемо до вирішення проблем,які виникають.



  • В ході занять інтуїтивним живописом мислення звільняється від стереотипів, що заважають жити і насолоджуватися життям. Людина починає мислити більш креативно. У процесі малювання формується вміння включати натхнення в потрібний момент. З'являється задоволення собою, результатом виконаної творчої роботи як художника, повагу результатів своєї роботи дає можливість знайти точки гармонії в собі, ще більш розвивається інтуїція - адже прислухаючись до себе ми можемо керувати собою і, перетворюючи свій світ, перетворювати життя навколо себе.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Практикум стійкості