День психологічного здоров’я в гімназії

У періоди душевної кризи або коли хворіємо, ми мимоволі шукаємо точку опори всередині себе. Для того щоб зцілитися, потрібно сконцентрувати внутрішні сили. Допоможе в цьому воістину чарівна терапевтична техніка - створення мандали.  Мандалотерапія є однією з різновидів арт-терапії, поєднуючи в собі елементи психотерапії,  що допомагає краще зрозуміти себе і проникнути в глибини своєї підсвідомості.
       "Все, що робить Сила світу, вона робить по колу ..." - говорили наші предки. Дійсно, життя людини починається з круглого яйця, укладеного в лоні жінки, яка має сферичну форму. Народжуючись, ми попадаєм на круглу планету, вона обертається по круговій орбіті навколо Сонячного диска. Заглянемо глибше і побачимо, що наше тіло - це мікрокосм зі своїми сферичними світами - клітинами і атомами.Цей метод застосований на практиці вперше К.Г.Юнгом.Працюючи з пацієнтами, він помітив, що на певних етапах хвороби, вони самі малювали мандали і їх стан покращувався. І, він почав впроваджувати цю техніку вже свідомо для діагностики та корекцій психічного стану людини. Це дуже природня практика і водночас неймовірно глибока.
Мандала - унікальний засіб, що допомагає дістатися до внутрішнього стрижня і тих резервуарів енергії, які в ньому таяться. До речі, сам Юнг щодня робив замальовки в своєму блокноті: він малював в колі спонтанні образи і спостерігав, як при цьому змінюється його стан.
       Як її можна використовувати, а саме: для гармонізації внутрішнього психічного стану, зняття емоційного напруження, підвищення самооцінки, налагодженню взаємовідносин, для вирішення психосоматичних проблем. Використання мандалотерапіі допомагає зниженню негативних станів і трансформації їх в позитивні.                      Мандалотерапія – це спілкування через творчість, це своєрідний метод розриття своїх можливостей та активізації внутрішніх ресурсів. Під час створення малюнку учні гімназії на занятті використовували техніку «вільного створення мандали», занурившись у світ своєї підсвідомості та самопізнання. Доповнював атмосферу творчості та гармонії релаксуючий музичний супровід. Цікавим для учнів виявилось трактування символів та кольорів, які вони обрали для створення своїх мандал, а також вправа-тест “Обери свою мандалу” з подальшою інтерпретацією характерологічних рис особистості. Після завершення малюнку висловили свої враження та почуття, і виконали групову вправу “Мандала бажання”. Всі охоче працювали з цією технікою, демонструючи власну креативність та індивідуальність, та дякували за цікаве та пізнавальне арт-терапевтичне заняття. 






Проведення акції "Веселка психічного настрою".


Заняття для вчителів з правопівкулевого малювання "Водоспад".




Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Практикум стійкості