Соціальні мережі негативно впливають на підлітків


Засідання дебатного клубу 
«Соціальні мережі негативно впливають на підлітків»


Ця тема досить актуальна у наш час, адже більшість свого часу підлітки проводять в інтернеті. Учні довго дискутували: показали позитивні і негативні сторони, які впливають на підлітків. Думки розділилися.
  На початку засідання куратор дебатного клубу  Сілівоненко К О. ознайомила присутніх з дефініціями. Для дебатів обрали формат дебатів Карла Поппера, який виник як програма, що розвиває вміння розмірковувати та мислити критично, обґрунтовувати власні думки та аргументовано опонувати. Формат має свій стиль, близький до політичних дебатів, де учні навчаються обговорювати проблеми, аналізувати їх з різних точок зору, розробляти можливі шляхи (стратегії) їх вирішення.
Судді під час засідання постали перед непростим вибором, адже учасники-команд продемонстрували чіткі, переконливі та аргументовані позиції, наводили конкретні факти та приклади, дотримувались норм та етики проведення дебатів при виборі аргументів позиції
 
    А також у ході дебати переглянули відео. Боротьба була настільки запекла, що обрати переможця було неможливо, тож було відмічено найактивніших спікерів Яну та Машу Скрипок.
Дослідники з Університету Шеффілда (University of Sheffield) дійшли висновку, що використання соціальних мереж та месенджерів може мати негативний вплив на самооцінку дітей.

Чим більше діти використовують мережі Facebook, Snapchat, WhatsApp та Instagram, тим менше вони відчувають себе щасливими через навчання, школу, свій зовнішній вигляд, сім'ю та загалом життя, йдеться у результатах дослідження. Проте вони відчувають себе більш задоволеними через зв'язки зі своїми друзями.

Якщо дитина проводить у соцмережах одну годину в день, то імовірність того, що вона буде задоволена своїм життям, зменшується на 14%.  За оцінками дослідників, це в три рази потужніший негативний вплив, ніж від прогулів чи від життя у неповній сім'ї.

«Отримані дані можуть підштовхнути до обговорення про плюси і мінуси соціальних медіа. Соціальні мережі змінили дитинство за останнє десятиліття дуже різко і це стає проблемою для політиків та організацій, відповідальних за захист дітей», - пише The Guardian. Дослідження BBC минулого року показало, що лише у Великобританії три четвертих дітей віком 10-12 років мають акаунти в соцмережах.  Регулятор Ofcom повідомляв про те, що більше половини дітей у віці у віці трьох- чотирьох років користуються планшетом. Водночас кожна сьома дитина має свій власний пристрій.

В дослідженні Університету Шеффілда взяли участь чотири тисячі респондентів віком від 10 до 15 років. Воно також виявило, що дівчатка більш схильні відчувати себе нещасливими під впливом соцмереж, ніж хлопчики.







Проєкт реалізується за фінансової підтримки програми "Активні громадяни" від Британської ради та адміністрування ГО "Лабораторія Ініціативної Молоді".






Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Практикум стійкості